מפרק הברך הו אחד המפרקים הבעיתיים מבחינת פציעות ותחזוקה. מה תפקידו של המפרק הזה? מפרק הברך קודם כל נושא את רוב משקל הגוף. הוא גם בנוי כך שיאפשר תנועה. המפרק נמצא בתוך קפסולה מפרקית ומוגדר כמפרק סינוביאלי מסוג ציר המאפשר תנואה של Flexion ו Extension (כיפוף ופשיטה). בנוסף יש מעט סיבוב פנימי וחיצוני. ניתן לחלק את המפרק הברך לשני מפרקים.
1. מפרק בין עצם הפמור(עצם הירך) לעצם הטיביה(עצם השוק)
2. מפרק בין עצם הפמור לעצם הפטלה.(עצם הפיקה)
מבחינה אנטומית ראשי עצם הפמור עטופים בסחוס סינוביאלי יושב על 2 משטחים מפרקיים סחוסיים של עצם הטיביה כמו כן ביניהם יש את שני המיניסקים הנותנים יותר יציבות ובולמים זעזועים. חלק ניכר מבעיות המפרק הברך מהווים הרצועות. קרעים ברצועות או דלקות יכולות להביא לכאבים והפרעות בתפקודים היומיומיים כמו הליכה לדוגמא. את הרצואות ניתן לחלק לתוך קפסולריות וחוץ קפסולריות.
רצועות תוך קפסולריות:
Anterior Cruciate Ligament – רצועה צולבת קידמית. רצועה חשובה מאוד בייצוב הברך והיא מונעת מהטיביה לצאת קדימה יתרה על המידה בהשוואה לעצם הפמור.
Posterior Cruciate Ligament – רצועה צולבת אחורית. גם כן היא חשובה מאוד בייצוב הברך והיא מונעת מהטיביה לצאת אחורה יתרה על המידה בהשוואה לעצם הפמור.
Transverse Ligament – רצועה אופקית אשר מייצבת את שני המיניסקוסים יחד.
רצועות חוץ קפסולריות:
רצועת הפטלה – הרצועה קושרת את עצם הפטלה לטיביה
גיד הארבע ראשי – זהו בעצם המשך של רצועת הפטלה אשר קושרת את שריר הארבע ראשי לפטלה ולטיביה – מה שמאפשר הרמה של השוק למעלה.
Medial Collateral Ligament – רצועה פנימית צדדית. זוהי רצועה שמונעת נפילה פנימית של הטיביה בהשוואה לפמור.
Lateral Collateral Ligament – רצועה חיצונית צדדית. רצועה אשר מונעת תנועה חיצונית של הטיביה כלפי הפמור.
ישנם גם רצועות אחוריות אחד אופקית ואחת אלכסונית.
קרע מלא באחד הרצועות האלה דורש התערבות כירורגית ולאחר מכן טיפולים חוזרים וממושכים של שיקום וחדר כושר. קרע חלקי יכול להיות מטופל באימוביליזציה וטיפולים שיקומיים לאחר מכן.